sobota 2. novembra 2013

Narodeninová torta v tvare chobotnice

Moje krstniatko nedávno oslavovalo svoje druhé narodeniny a tak sme sa mu rozhodli spoločne so švagrinou upiecť mu parádnu tortu :)
Vo výbere tvarov nechávam rozhodnutie na mamičke a tentokrát padol los na chobotničku. Tak sme spoločne vybrali príchuť a dobrodružstvo sa  mohlo začať.

Musím sa priznať, že presný recept nemám a to z jednoduchého dôvodu: pečenie bola do veľkej miery improvizácia, alebo skôr pozliepanie rôznych receptov tak, aby sme získali tortu akú sme chceli.No v zásade išlo o jednoduchý postup, teda ak sa bavíme o korpuse a plnke :D Takže ak by sa ktokoľvek chcel pustiť do tejto torty, môžem odporučiť nasledujúci postup:

1. Korpus - použili sme recept na obyčajný piškótový korpus, ako je napríklad tento:
http://tortyodmamy.sme.sk/node/254776

2. Plnka - na plnku sme použili jemný tvaroh, mascarpone, šľahačku a cukor - myslím, že pomery sa dajú kombinovať, dôležité je dosiahnuť správnu konzistenciu a samozrejme chuť - takú aby chutila vám ;)

3. Ovocie - maliny, černice, čučoriedky, čokoľvek, čo chutí vám a vašim blízkym. My sme sa rozhodli pre čučoriedky a maliny.

Na korpus sme použili dve rôzne veľkosti foriem - obe okrúhle, no jednu s menším priemerom a druhú klasickú. Spodný, väčší korpus sme rozrezali na polovicu, naplnili tvarohovo mascarpone plnkou, ovocím a zvrchu ho celý potreli vrstvou krému.
Menší korpus bola zložitejšia časť - potrebovali sme z neho vytvoriť niečo ako pologuľu, resp. telo chobotnice. Postupovali sme teda nasledovne:

Korpus sme ešte zmenšili cca o 3 cm po celom obvode jednoducho tým, že sme ho obrezali. Zvyšné cesto sme rozdrobili. Pridaním smotanovej nátierky s troškou cukru, ktorú sme vymiešali sme docielili, že cesto sa dalo tvarovať a držalo spolu. Z tejto hmoty sme nakoniec vytvorili vrchnú oblú časť (nazvime ju hlavou chotbonice :))
Telo sa teda skladalo z korpusu (tiež rozrezaného a naplneného plnkou a ovocím) a hmoty, z ktorej sme vytvarovali oblú časť. Medzi korpus a hmotu sne tiež dali plnku s ovocím, aby torta nebola suchá. Nakoniec sme celé telo potreli vrstvou krému.

Takto sme dostali dve základné časti, ktoré bolo treba potiahnuť poťahovacou hmotou - v našom prípade hmotou z marschmallow cukríkov zafarbenou potravinárskym farbivom.
Osobne odporúčam tento recept na hmotu:
http://varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-na-potahovanie-tort-falosn/8131-recept.html

Ostatné už bolo na našej fantázii, vyhrali sme sa s farbami, chápadielkami, očkami a podobne. Finálny výtvor prikladám na fotke:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára