utorok 19. novembra 2013

Jablkové šatôčky

Vôňa jabĺk a škorice je pre mňa osobne jedným zo symbolov jesene. Vonku je už chladno a na starkinej záhrade okrem kopy lístia popadali aj kopy jabĺk. Povedzme si úprimne, niektorí sme trošku rozmaznaní a poobíjané jablká zo záhrady, poniektoré už aj trošku nahnednuté jednoducho nie sú zrovna ideálnou maškrtou. Takýchto jabĺk mám momentálne doma plnú tašku. A tak som pri brázdení internetom v nádeji, že nájdem nejaký dobrý recept na jablkový koláč narazila na tieto šatôčky, ktoré sa nečakane stali favoritom našej rodiny (pre upresnenie - piekla som ich už 4 krát a vždy som skončila s kritikou, že prečo ich pečiem tak málo ;))

A čo je teda treba na tieto úžasné maškrty? Ako je vidno na obrázku:

3 väčšie jablká
Maslo
škoricu
Hnedý cukor
Pomarančovú kôru (prežijete aj bez nej ;))
Hladkú múku
Lístkové cesto
Vajce
Škoricový cukor

Postup je nasledovný:
Jabĺčka ošúpeme a nakrájame na kúsky.
Na panvici necháme roztopiť 2 lyžice masla a vzápätí pridáme pokrájané jablká, 1/2 šálky hnedého cukru, lyžičku škorice a nastrúhanú kôru z 1 pomaranča.
Všetko spolu miešame cca 5 minút. Radšej sa ale spoľahnite na svoj odhad - cukor skaramelizuje, jabĺčka zmäknú a všetko sa krásne spojí.
Po 5 minútach pridáme 1 1/2 lyžice múky, aby sa hmota ešte viac spojila. Premiešame a necháme vychladnúť.
Mimochodom, v tejto fáze bude vaša kuchyňa tak krásne voňať, že slinky za budú zbiehať aj susedovi :)

Ďalším krokom je príprava cesta. Táto časť je na vás, urobte tvary aké len chcete, no nech sa dajú ľahko plniť jablkovou plnkou. Ja si robím štvorce, do stredu dám hmotu, okraje natriem vajíčkom, preložím a pomocou napríklad vidličky popritláčam kraje aby sa zlepili. Do takto pripravenej šatôčky ešte vyrežem nožíkom otvor, natriem vajíčkom, posypem škoricovým cukrom a šup do pece!

Na 200 stupňov, netuším koľko minút, ale keď sú krásne zlatisté, je čas ich vybrať. A zjesť!












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára