Samozrejme prikladám recept a nejaký ten obrázok :)
Cesto:
Na cesto som použila svoj obľúbený recept na tiramisu cupcakes - ide o čokoládové cesto s mierne kávovou príchuťou - v našej rodine asi najobľúbenejšie:)
Potrebujeme
1 odmerku instantnej kávy
1/3 šálky oleja
2 vajcia
1 šálka vriacej vody
1,5 šálky múky (keďže ide o recept z amerických stránok, kde majú takzvanú "all purpose flour" a ja si nie som istá aká je najlepšia slovenská verzia, dávam 3/4 šálky polohrubej a 3/4 hladkej ;))
1 šálka kryštálového cukru
2 polievkové lyžice kakaa
1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
1/4 čajovej lyžičky soli
1 plytká čajová lyžička kypriaceho prášku
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
3 polievkové lyžice mlieka
100 gramov smotanovej nátierky (napríklad bánovecká)
3 polievkové lyžice práškového cukru
Ako prvé si pripravíme 1 šálku instantnej kávy - približne jednu odmerku kávy zalejeme vriacou vodou. Množstvo kávy je možné si prispôsobiť, ak máte radi výraznejšiu chuť, dajte viac, ak slabšiu, kávy dajte menej. Pohár s kávou si zatiaľ odložíme nabok.
Do misky si pripravíme múku, kakao, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Všetky ingrediencie zmiešame a odložíme nabok.
Do veľkej misky dáme vajcia, ktoré vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový extrakt, mlieko, olej, opäť vymiešame a zalejeme kávou. Do tejto hmoty potom pridáme zmes s múkou a všetko spoločne vymiešame.
Cesto je pomerne riedke, tak sa nezľaknite :)
Toto cesto dáme upiecť - na 175 °C na cca 12 minút - lepšie ako na čas je orientovať sa vlastným okom resp. zapichnúť špáratko ako nás to učila mamina ;)
Keď je cesto upečené, rozkrájame ho a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho rozdrobíme do misky na čo najmenšie kúsky. Do rozdrobeného cesta pridáme vyšľahanú smotanovú nátierku s cukrom. Táto hmota nám pomôže cesto spojiť, aby sa dalo tvarovať.
Z cesta postupne tvoríme guličky. Keď máme všetky guličky hotové, roztopíme si kúsok čokolády, ktorú využijeme na upevnenie špajlí v ceste.
Každú špajlu namočíme do čokolády a zapichneme cca 1-1,5 cm do guličky. Takto ich potom vložíme do chladničky, aby stuhli.
Zatiaľ si pripravíme čokoládovú polevu, na ktorú potrebujeme:
200g čokolády na varenie
mlieko
Každý ma iný spôsob ako robí čokoládovú, polevu, takže sa nebojte urobiť si ju po svojom :) Ja ju zvyknem roztopiť s troškou mlieka - prilievam podľa toho, akú hustú ju potrebujem.
Keď máme polevu hotovú a guličky stuhnuté, po jednom namáčame lítatko v poleve, odkvapkáme a ukladáme nabok (ak nechceme zničiť tvar lízatka a polevu, môžeme špajle zapichovať napríklad do polystyrénu).
Posledná časť závisí od kreativity každého z nás - guličky môžeme namáčať do ozdôb celé, alebo len časť. Môžeme použiť kokos, farebné guličky, nastrúhanú čokoládu, alebo čokoľvek podľa chuti :)
A tu prikladám obrázok výsledného diela:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára