pondelok 30. septembra 2013

Cakepops - úžasné čoko koláčiky na paličke

Na túto úžasnú formu koláčikov som natrafila pomerne nedávno, no hneď som pochopila, prečo sú také obľúbené. Ide v podstate o koláč vo forme lízatka - odtiaľ tiež názov cakepop, alebo aj lollicake. Jednoznačne najlepšia vec na nich je ich veľkosť, no tiež nekonečné možnosti zdobenia, či príchutí.

Keďže som práve v čase, keď som na cakepops natrafila vymýšľala narodeninový darček, voľba bola jasná! Tak som sa inšpirovala rôznymi receptami a postupmi na internete, prispôsobila svojim možnostiam a chuťovým pohárikom a už to išlo.

Samozrejme prikladám recept a nejaký ten obrázok :)

Cesto:
Na cesto som použila svoj obľúbený recept na tiramisu cupcakes - ide o čokoládové cesto s mierne kávovou príchuťou - v našej rodine asi najobľúbenejšie:)

Potrebujeme
1 odmerku instantnej kávy
1/3 šálky oleja
2 vajcia
1 šálka vriacej vody
1,5 šálky múky (keďže ide o recept z amerických stránok, kde majú takzvanú "all purpose flour" a ja si nie som istá aká je najlepšia slovenská verzia, dávam 3/4 šálky polohrubej a 3/4 hladkej ;))
1 šálka kryštálového cukru
2 polievkové lyžice kakaa
1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
1/4 čajovej lyžičky soli
1 plytká čajová lyžička kypriaceho prášku
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
3 polievkové lyžice mlieka

100 gramov smotanovej nátierky (napríklad bánovecká)
3 polievkové lyžice práškového cukru

Ako prvé si pripravíme 1 šálku instantnej kávy - približne jednu odmerku kávy zalejeme vriacou vodou. Množstvo kávy je možné si prispôsobiť, ak máte radi výraznejšiu chuť, dajte viac, ak slabšiu, kávy dajte menej. Pohár s kávou si zatiaľ odložíme nabok.

Do misky si pripravíme múku, kakao, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Všetky ingrediencie zmiešame a odložíme nabok.

Do veľkej misky dáme vajcia, ktoré vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový extrakt, mlieko, olej, opäť vymiešame a zalejeme kávou. Do tejto hmoty potom pridáme zmes s múkou a všetko spoločne vymiešame.
Cesto je pomerne riedke, tak sa nezľaknite :)

Toto cesto dáme upiecť - na 175 °C na cca 12 minút - lepšie ako na čas je orientovať sa vlastným okom resp. zapichnúť špáratko ako nás to učila mamina ;)

Keď je cesto upečené, rozkrájame ho a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho rozdrobíme do misky na čo najmenšie kúsky. Do rozdrobeného cesta pridáme vyšľahanú smotanovú nátierku s cukrom. Táto hmota nám pomôže cesto spojiť, aby sa dalo tvarovať.

Z cesta postupne tvoríme guličky. Keď máme všetky guličky hotové, roztopíme si kúsok čokolády, ktorú využijeme na upevnenie špajlí v ceste.
Každú špajlu namočíme do čokolády a zapichneme cca 1-1,5 cm do guličky. Takto ich potom vložíme do chladničky, aby stuhli.

Zatiaľ si pripravíme čokoládovú polevu, na ktorú potrebujeme:

200g čokolády na varenie
mlieko

Každý ma iný spôsob ako robí čokoládovú, polevu, takže sa nebojte urobiť si ju po svojom :) Ja ju zvyknem roztopiť s troškou mlieka - prilievam podľa toho, akú hustú ju potrebujem.

Keď máme polevu hotovú a guličky stuhnuté, po jednom namáčame lítatko v poleve, odkvapkáme a ukladáme nabok (ak nechceme zničiť tvar lízatka a polevu, môžeme špajle zapichovať napríklad do polystyrénu).

Posledná časť závisí od kreativity každého z nás - guličky môžeme namáčať do ozdôb celé, alebo len časť. Môžeme použiť kokos, farebné guličky, nastrúhanú čokoládu, alebo čokoľvek podľa chuti :)

A tu prikladám obrázok výsledného diela:




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára